Eerste boek 'Na het bidden ga ik dood'


'Na het bidden ga ik dood' is een bondige eerste kennismaking met de diagnose kraambedpsychose. Van twee kanten belicht ik dit onderwerp: tijdens de psychose en vanuit de herstelperiode erna. Voor mij was het een manier om alle gebeurtenissen voor mezelf chronologisch te kunnen plaatsen. Het boek is zeer geschikt om als zorgverlener op korte termijn snel inzicht te krijgen in wat een kraambedpsychose inhoudt.


"Wow! Wat een goed boek zeg! Ben zelf werkzaam in de psychiatrie en vind het altijd lastig mezelf in te beelden hoe de cliënt alles beleeft. Dit verhaal geeft een hele duidelijke weergave van hoe iemand met een psychose de wereld om zich heen beleeft, goed tot in de details beschreven. Echt heel fascinerend voor mensen die hier meer over willen weten."
Een sociaal psychiatrisch verpleegkundige


"Je boek heb ik gefascineerd zitten lezen. Kort, bondig, zeer toegankelijk en heel exemplarisch voor wat iemand in een psychose doormaakt. Ik herken er vele andere patiënten in. Ik kan mij voorstellen dat behandelaren blij zijn met dit boek, omdat het familie kan laten begrijpen wat iemand doormaakt die in een psychose, met name een kraambedpsychose, is beland. Ik vind het dan ook heel moedig dat je zo openhartig er over schrijft. Vooral dat maakt het zo waardevol. Want het is niet niks om zo met je eigen kwetsbaarheden om te gaan. Ook dat is groei en volwassenheid. Mijn complimenten."
Een psychiater


"Na het lezen van je boek was ik onder de indruk. Niet alleen van wat je hebt meegemaakt en doorgemaakt, maar ook van de knappe wijze waarop je het verwoord hebt. Het boek leest vlot en geeft een indringend beeld van wat een psychose teweeg brengt. Je hebt beslist schrijfttalent en ik ben erg benieuwd naar je tweede boek. Ik heb zelf nooit een psychiatrische aandoening gehad, maar heb die wel van heel dichtbij meegemaakt. Die persoon raakte ook in een psychose, hetgeen in dat geval gepaard ging met ernstige ontremming en agressie. Jouw boek levert een bijdrage aan het uit de taboesfeer halen van psychoses en geeft aan dat het iedereen kan overkomen. Maar tegelijkertijd laat je ook zien dat het mogelijk is om er van te herstellen. Het vastleggen van ervaringen in documenten is niet alleen om deze reden van belang, maar ook omdat er op deze wijze in toenemende mate ervaringskennis verzameld wordt. Dit helpt ook om de hulpverlening te verbeteren."
Dr. Jean Pierre Wilken, Hogeschool Utrecht


"Wat dit boek interessant maakt is niet zozeer de beschrijving van de psychose, maar vooral die van dat herstel en van haar oplossingen. Karin vertelt in een van de laatste hoofdstukken hoe de psychotische verschijnselen soms ineens terugkomen. Hoe ze ’s nachts plotseling bang is dat haar pasgeboren baby haar zal bijten en daarom haar man de baby laat verzorgen. Hoe ze onrustig wordt van te veel spullen en daarom haar huis opruimt en 'prikkelarm' maakt. Hoe gewone gesprekken een te grote belasting zijn voor haar en ze daarom besluit heel selectief om te gaan met die gesprekken en als het ware haar bewustzijn bewust uit te schakelen. ‘Soms deed ik net of ik het gesprek volgde, maar dan ging het het ene oor in en het andere weer uit.’ Deze en andere manieren, strategieën bijna, die zij ontwikkelde uit zelfbehoud zijn leerzaam voor familieleden. Familieleden die, dat blijkt sterk uit dit boek, een grote rol spelen in het herstel."
Vereniging Ypsilon


"Karin heeft een prettig leesbare schrijfstijl en je leest het boekje eigenlijk in een ruk uit. Ze beschrijft de periode van haar psychose die twee weken duurt. Helaas heeft ze niet het vervolg van de opnametijd, die in totaal vijf weken duurt, beschreven en ook niet de eerste periode na het ontslag. Wel kom je er in een nawoord achter wat de impact van deze psychose is op haar leven. Het opvoeden van haar kinderen wordt moeilijker. Wat ook nadrukkelijk in het boek aan de orde komt zijn de black-outs, het verlies van tijdsbesef, die ze ondergaat. Ze is steeds in de veronderstelling dat iemand de klok steeds vooruit zet."
Vereniging Anoiksis


Informatie

Uitgeverij: Free Musketeers
Publicatie: September 2010
ISBN-nr: 978-90-484-1376-8
Redactie: Margreet van de Kleij
Fotografie: Rob Hoo


Vanwege het failissement van de uitgever is dit boek niet meer te koop.