Meer dan 10 jaar heb ik het werkcollege gegeven aan studenten Verloskunde op de Hogeschool Rotterdam op het gebied van psychische problematiek rondom zwangerschap en bevalling. Tijdens mijn werkcollege kregen studenten casuïstiek voorgelegd die ze moesten uitwerken.
Aan het begin van het werkcollege wordt de klas verdeeld in vier groepen. Per groep wordt een andere casus uitgewerkt. Hierin staat informatie van waaruit de studenten kunnen opmaken dat de vrouw tot een risicogroep behoort, danwel beginnende symptomen heeft van een psychische aandoening.
De studenten gaan aan de hand van de casus een presentatie maken met een volledige uitwerking van de aandoening voor wat betreft symptomen, risicogroepen, risicofactoren, mogelijkheden voor verwijzing, screenings- en vragenlijsten en interventies. Elke casus beschrijft een andere aandoening, dus er zijn vier verschillende soorten presentaties.
Daarbij is het belangrijk dat er een bewustzijn ontstaat op eventuele vooroordelen (stigma) en de eigen regie van de kraamvrouw. Wanneer een gegeven niet in de casus staat en deze is nodig om deze te kunnen uitwerken, dan mag er een aanname gedaan worden die vermeld moet zijn in de presentatie.
De casuïstiek is niet bedoeld om met diagnostiek aan de slag te gaan (een diagnose stellen is voorbehouden aan een arts), maar om de studenten bewust te maken van de verschillende soorten klachten. Een verloskundige krijgt zo een beter beeld welke hulpverlening het beste aansluit bij de klachten van de betreffende vrouw.
De duur van dit werkcollege kan aangepast worden aan de behoefte en kan geaccrediteerd worden bij de KNOV. De punten worden uiterlijk binnen 2 weken na de scholing bijgeschreven. Je ontvangt een syllabus 'Psychische klachten na een bevalling', een werkblad met opdrachten en na afloop krijg je een certificaat als bewijs van deelname.
Is er een locatie beschikbaar, dan kan deze scholing incompany gegeven worden. De groepen bestaan uit minimaal 6 en maximaal 15 personen. Als de scholing binnen jouw organisatie al gegeven is, maar heb je deze door omstandigheden moeten missen, dan kun je alsnog deze scholing volgen. Ook als je zzp-er bent, dan is er de mogelijkheid om deze te volgen.
Praktijk Karin den Oudsten
Medisch Centrum Stelle
Stelle 12b (kamer 3.09)
3191 KE Hoogvliet
T 010 438 08 75
M 06 16 6480 16
E info@karindenoudsten.nl
BTW NL 001570508B50
KvK 57417849
ma: 11.00 - 21.00 uur
di: 11.00 - 21.00 uur
wo: gesloten
do: 11.00 - 21.00 uur
vr: 11.00 - 17.00 uur
za en zo: gesloten
Praktijkruimte
Routebeschrijving
CAT-Beroepscode
Behandelovereenkomst
Toestemmingsformulier
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
Privacy Statement
Van onderstaande organisaties heb ik een lidmaatschap of een licentie.
Karin den Oudsten | 2024